ZANIMLJIVOSTI U NOĆI KNJIGE

Ovogodišnja Noć knjige koja će se održati u Demokratskom rasadniku ima zanimljiv program koji će početi od ranih poslijepodnevnih sati (od 16.30 sati). Crtani filmovi i filmovi lektirnih naslova prikazivat će se dva sata.

Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva djece priredio nam je Kinoklub Karlovac. To je jedina manifestacija u Hrvatskoj posvećena isključivo filmskom stvaralaštvu školske djece. Dugoreška publika, pogotovo dugoreški  osnovnoškolci moći će vidjeti što njihovi vršnjaci stvaraju na području filmske umjetnosti (animirani, igrani, dokumentarni,… filmovi). Bit će to revija ponajboljih filmskih ostvarenja.

Iz osnovne škole “Vladimir Nazor” dolaze nam Ema, Maja i Zvonimir koji će nam čitati i govoriti zanimljive književne tekstove.

Naročito zanimljivo i na ovim našim prostorima nepoznato je KAMIŠIBAJ KAZALIŠTE koje će nam izvesti naše gošće, knjižničarke Knjižnice Črnomelj. KAMIŠIBAJ je govor slike na maloj pozornici, specifična umjetnička forma koja dolazi iz Japana gdje kami znači papir a šibaj je kazalište. Pripovjedač stoji na maloj drvenoj pozornici na kojoj su slike koje prate priču. Originalnost je majstorstvo crtanja i pripovjedačko umijeće. U susjednoj Sloveniji već treću godinu održava se festival KAMIŠIBAJA.

Svoju poeziju govorit će Ana Frketić, a a iz Srednje škole Marija Tereza, Laura, Valentina i Lea odvest će nas u svijet poezije poznatih pjesnika Preverta, Cesarića, Mihalića, Tadijanovića,…

Pozivamo sve na poslijepodnevno i večernje druženje uz sliku i riječ, a svi oni koji mogu i žele dati svoj doprinos u čitanju, govoru, poeziji, pričanju,… mogu se pridružiti Noći knjige.