Svjetski dan poezije

U ponedjeljak 21. ožujka obilježava se Svjetski dan poezije. UNESCO je ovaj datum proglasio Svjetskim danom poezije 1999. godine radi promicanja čitanja, pisanja, objavljivanja i poučavanja poezije širom svijeta. Istaknuto je kako treba dati priznanje i poticaj nacionalnim, regionalnim i internacionalnim pjesničkim nastojanjima.
S učenicima Osnovne škole “Vladimir Nazor” ovaj Dan obilježit će se čitanjem pjesama naših poznatih pjesnika od Matoša, Vidrića, Šimića, Cesarića, Mihalića, Tadijanovića… do našeg Halovanića.
Učenici će ujedno čitati i svoje autorske radove odnosno pjesme.
Osim što će se obilježiti Svjetski dan poezije, to je ujedno i prvi dan proljeća, a datum je bitan i iz razloga što se na taj dan 1913. godine u Gorskom kotaru rodio hrvatski pjesnik, esejist, pripovjedač i kritičar Ivan Goran Kovačić. Ovaj susret bit će stoga otvoren njegovom pjesmom “Proljeće”.

Mogli bismo se u ova čudna vremena podsjetiti riječi Jacquesa Preverta: “Poezija je ono što se sanja, ono što se zamišlja, ono što se želi, i ono što se često dogodi. Poezija, to je stvarnije i korisnije ime života”.