Šuma Striborova i Kako je Potjeh tražio istinu – bezvremenske priče za predblagdansko vrijeme!!!

I Hrvatska ima svoje bajke. U njima kao i u svima bajkama svijeta, gotovo bez iznimke, uvijek pobjeđuje DOBRO. Kada već nije tako u stvarnosti, ili nam se čini da baš nije tako, pogotovo u ovoj našoj današnjoj, onda neka je na papiru.
Najljepše hrvatske bajke pisala je Ivana Brlić Mažuranić. Manje je poznato da je za svoj književni opus bila nominirana za Nobelovu nagradu.
Priče su sakupljene u bajkoviti opus „Priče iz davnine“ , lektirni naslov za osnovnoškolce.
Ove nedjelje 19. prosinca u 17.00 sati u Kino dvorani POU Duga Resa dugoreška publika moći će doživjeti taj bajkoviti svijet poznatih priča „Šuma Striborova“ i „Kako je Potjeh tražio istinu.“
Bajka „Šuma Striborova „ podučava da se ljude ne bi trebalo suditi na osnovu njihovog izgleda, već na temelju njihovih djela. Mladić u bajci bio je očaran ljepotom djevojke -zmije i upravo zaslijepljen tom ljepotom nije primjećivao koliko je ta osoba zla.
U bajci „Kako je Potjeh tražio istinu“ autorica nam želi prenijeti kako čovjek može biti zaslijepljen materijalnim stvarima, strastima… Likove iz bajke je zaslijepilo novostečeno bogatstvo i moć zaboravši pritom na ljubav, suosjećajnost, osjećaj dužnosti i čovječnost…
Možda je u ovo predblagdansko vrijeme prilika da se podsjetimo, što mi u tim pričama jesmo i što bi mogli biti, a to će nam omogućiti i maestralna izvedba ovih bezvremenskih djela ansambla „LABORATORIJ ZABAVE“ .