Razlistaj se!

Razlistaj se! moto je pod kojim se održava ovogodišnji Mjeseca hrvatske knjige. Programi bi trebali biti posvećeni planetu Zemlji, a i 50-toj obljetnici obilježavanja Dana planeta Zemlje.
Nacionalna manifestacija, posvećena prije svega knjizi, ali i knjižnicama, već 25 godina održava se od 15. listopada do 15. studenog. Svečanost otvaranja održat će se u novoobnovljenoj Gradskoj knjižnici Ivanić-Grad.
Koliko će ova novonastala epidemiološka situacija utjecati na provedbu programa ukazuje i činjenica da će se Programska knjižica tiskati tek pri završetku manifestacije samo za obvezi primjerak i arhiv organizatora jer je u mnogim ustanovama, prvenstveno knjižnicama došlo do promjena u programima pa čak i otkazivanja cjelokupnog programa.
Proslov za programsku knjižicu Mjeseca hrvatske knjige 2020. napisala je cijenjena hrvatska pjesnikinja Božica Jelušić. Osobito područje njezina zanimanja su kajkavska književnost i ekologija, čemu je intenzivno posvećena posljednja tri desetljeća. Prvi stih njene pjesme Oda prirodi /Razlistajte se, šume zelene!/ U vašem hladu mahovina buja./Klorofil teče kroz žile i vene, /I vjetar lišće njiše, blaga struja./ uzet je kao moto ovogodišnje manifestacije.
U proslovu Božica je još jednom upozorila kako je „ Čovjek vezan za prirodu, ukotvljen u njoj, izložen njezinim energijama, blagotvornim i opasnim, te je njegova zadaća pronaći balans i zadržati mjesto „na vrhu piramide postojanja“, kako si naša vrsta to voli laskati. Ali to nije posao čelnika, vođa, vladara i monarha, čak niti strukovnih odabranika i specijalista, već moralna dužnost svakoga bića koje razumije da je planet Zemlja naš jedini, nenadoknadivi dom. Viđena u svemirskoj perspektivi kao „modri biser“, ona nas nosi, hrani, održava, zaštićuje, nagrađuje, tetoši i nadahnjuje, ne postavljajući uvjeta, tek ponekad opominjući u vidu katastrofa, da smo prekoračili granicu njezine izdržljivosti i održivosti.“
U daljnjem tekstu Božica se osvrnula na ljudsko znanje i naročito čitanje koje nam omogućuje otkrivanje novih svjetova i razotkrivanje stvarnosti jer“ Čitamo da bismo se širili, listali i granali, da bismo naprosto posvojili iskustva i ugradili u svoj život nove, jedinstvene doživljaje. S nekim ćemo rečenicama, naslovima, stihovima, putovati cijeloga života, iskreći od radosti u njihovu prepoznavanju, kad ih netko drugi pred nama izgovori. Načitan je čovjek dvostruko osiguran od učmalosti i dosade i spašen od praznine: on ima dva svijeta, veličanstvenu prirodu i hram od knjiga, gdje može razviti najtananije misli i najuzvišenije osjećaje“.