Priče su krila!

Međunarodni dan dječje knjige (ICBD – International Children’s Book Day) obilježava se svake godine da bi se istaknula važnost dječje knjige te potaknula i razvila ljubav prema čitanju. Kao datum obilježavanja izabran je rođendan Hansa Christiana Andersena, 2. travnja (1805. g. grad Odenseu – Danska).
“Djevojčica sa šibicama”, “Princeza na zrnu graška”, „Carevo novo ruho“, „Ružno pače“ „Divlji labudovi“, “Kositreni vojnik” i “Mala sirena” samo su neke od najpoznatijih bajki Hansa Christiana Andersena uz koji su odrastale generacije djece. Sveukupno je napisao oko 160 bajki i priča, koje su u periodu od 1835. – 1848. objavljene u 8 zbirki, a prevedene su na više od 120 jezika.
Svake godine povodom ovog datuma šalju se poruke djeci svijeta.
Autor ovogodišnje poruke je Richard Van Camp, kanadski književnik, iz plemena Tlicho, engleskog naziva Dogrib.
Poruka djeci svijeta:
Priče su krila koja Ti pomažu uzletjeti svakoga dana
Čitanje je sloboda. Čitanje je dah.
Čitanje Ti daje novi pogled na poznati svijet i poziva Te na nova mjesta koja nikad nećeš htjeti napustiti.
Čitanje dopušta tvojoj duši sanjati.
Kažu da su knjige prijatelji za cijeli život. Slažem se s tim.
Dok čitaš, raste i razvija se Tvoj savršeni svijet i Ti zajedno s njim.
Priče su krila kojima možeš letjeti svaki dan, zato nađi knjige koje će tvojoj duši, tvojem srcu, tvojem umu ispuniti san.
Knjige liječe, knjige tješe, knjige inspiriraju, knjige poučavaju.
Blagoslovljeni nek’ su pripovjedači, čitatelji i slušatelji. Blagoslovljene nek’ su knjige jer knjige su lijek za bolji i svjetliji svijet.
Mahsi cho. Puno hvala.
U ponedjeljak 4. travnja u 10,30 na Dječjem odjelu ovogodišnji Međunarodni dan dječje knjige obilježiti će se susretom s vrtićkom grupm “Balončići”.