Predavanje o Everestu – cilj je vratiti se !

U četvrtak 27. listopada 2022. g. u GRADSKOJ VIJEĆNICI u 18.00 sati, STIPE BOŽIĆ naš poznati alpinista, putopisac, redatelj dokumentarnih filmova održat će putopisno predavanjeo usponu na Everest.
Stipe Božić je u Hrvatskoj sinonim za planinara, alpinista i himalajskog penjača. Čovjek koji je među prvih deset na svijetu osvojio tri najviša vrha svijeta, snimatelja audio i video, odnosno filmskih uradaka sa svojih nebrojenih putovanja po planinama ovog planeta. Neizostavni je sudionik i član Gorske službe spašavanja i nezaobilazna figura planinarskog i alpinističkog svijeta uopće.
Povodom svoga prvog uspona na Mount Everest koji se zbio prije 40 godina, 15. svibnja 1979., alpinist, pisac, televizijski snimatelj, član HGSS-a i autor mnogih dokumentaraca, neumorni Stipe Božić ponovno putuje prema Himalaji, i to prema 6189 metara visokom vrhu Imja Tse.
Četrdeset godina od ostvarenja svog sna o usponu na najviši vrh svijeta, Stipe Božić i dalje se vraća tom snu i još uvijek živi svoj san. Za uspon na vrh Everesta s najteže, zapadne strane prije četiri desetljeća tada 28-godišnjem Stipi Božiću trebalo je 45 dana, a 750 nosača je 22 dana nosilo 18 tona opreme do logora na 5.350 metara nadmorske visine.
– Polovica mojih bliskih prijatelja koji su se penjali sa mnom više nije ovdje. Ostali su na planini. No, nije cilj popeti se, cilj je i vratiti se, a većina smrtnih slučajeva dogodi se upravo na povratku … Treba se vratiti – ispričao je Božić.
– Koja je vrijednost penjanja? Ja mislim da su to priče. Davno kada nas ne bude više, ostat će naše priče. Nadam se da će tako i moje priče ostati – ispričao je Stipe Božić koji ni sa 68 godina ne prestaje sanjati himalajske snove.