Noć knjige – knjige koje su mijenjale svijet!

noć knjige

Ovogodišnja Noć knjige koja se po deveti put u Hrvatskoj obilježava  23. travnja povodom Svjetskog dana knjige i autorskih prava u znaku je promjena. Promjene kao nečeg stalnog u svijetu najbolje okarakterizirano izrekom grčkog filozofa Heraklita – Samo mijena stalna jest.

Ove godine po prvi put obilježavanje ove manifestacije, kao i mnogo toga preselilo se u virtualni svijet s porukom – “S knjigom nisi izoliran!”

Zamisao je tako organizatora da se u Noći knjige istraži i čuje kolika je snaga knjige u promjenama u svijetu, što se iz knjiga naučilo, čemu su nas inspirirale, koliko su utjecale na pojedinca, njegove navike, vrijednosti, način promišljanja života i konačno kakve nas danas knjige nadahnjuju za promjene…

I onda se dogodila pandemija zloglasnog virusa Covida 19. Svijet i mi sami kao pojedinci u trenutku smo zastali, cijeli svijet je zastao, nemoćan i zatečen pred nepoznatim zlom.

Dobili smo vremena, bar većina, da razmišljamo o odgovornosti prema svijetu u kojem živimo, o posljedicama našeg činjenja i nečinjenja, o tome kako dalje?!

U cijeloj ovoj priči našla se i knjiga i sama  na popisu „ugroženih vrsta“, bar u Hrvatskoj te je ovogodišnja manifestacija upravo posvećena utjecaju i moći knjige na svijet koji nas okružuje.

Zato je poruka : „Knjige mijenjaju svijet. Svi koji čitaju, to znaju.“