Međunarodni dan dječje knjige – 2. travnja

Već više od trideset godina na rođendan jednog od najvećih i najslavnijih pisaca dječjih bajki – poznatog Danca Hansa Kristijana Andersena, 2. travnja održava se Međunarodni dan dječje knjige. U Gradskoj knjižnici i čitaonici Duga Resa Dan dječje knjige obilježiti će izložbom slikovnica tog poznatog bajkopisca i slikovnica koje bi bilo dobro čitati djeci.

Tete i knjižničarke čitat će djeci dugoreškog vrtića neke od najpoznatijih bajki H. C. Andersena, razgovarati o likovima, a djeca će na papir bojom i slikom prenijeti svoj doživljaj. Jer “svaka pročitana knjiga nanovo je napisana knjiga”.

hcandersenHans Christian Andersen (1805-1875) svjetski je slavan danski pisac bajki, među kojima su najpoznatije “Snježna kraljica”, “Ružno pače”, “Mala sirena”, “Djevojčica sa žigicama” i druge. Smatra se tvorcem danske realistične proze. Njegova djela, prevedena na preko 150 jezika i tiskana u milijunima primjeraka diljem svijeta, bila su nadahnuće za stvaranje mnogih kazališnih djela, baletnih predstava, filmova, skulptura i slika.