Ljekovita moć knjige

U čast svjetskih književnih velikana William Shakespearea, Miguela de Cervantesa i Inca Garcilaso de la Vega koji su preminuli 23. travnja 1616. godine, UNESCO je taj dan proglasio “Svjetskim danom knjige i autorskih prava”. Prije deset godina u Hrvatskoj je pokrenuta manifestacije pod nazivom “Noć knjige” koja se drugu godinu zaredom gotovo premjestila u virtualni svijet.

Tema ovogodišnjeg jubilarnog izdanja je “Ljekovita moć knjige”, a zaštitno lice pripovjedačica ljekovitih priča babuška “Knjiguška”.
Veliki ruski pisac Fjodor Mihajlovič Dostojevski, kojem ove godine obilježavamo 200. obljetnicu rođenja i 140. obljetnicu smrti, u baštini nam je ostavio misao: “Kada je bogatstvo izgubljeno, ništa nije izgubljeno, kada je zdravlje izgubljeno – skoro sve je izgubljeno”.
Mogu li nam i kako, knjige pomoći u održavanju zdravlja pojedinca i društva?
Koje bismo knjige kao lijek „prepisali“ sebi i drugima – i zašto? Može li se u svakom vremenu preporučiti neka knjiga kao lijek? Koju bismo literaturu ponudili kao spas vremenu u kojem danas živimo?
U našoj dugoreškoj knjižnici na Odjelu za odrasle postoje izdvojene police “Knjige za samopomoć“, na Dječjem odjelu su police s knjigama koje potiču maštu, priručnici za roditelje…
Svaka knjiga ima svoga čitatelja, osnovno je knjižničarsko pravilo, a u pod motom Knjiga kao lijek u prostoru Knjižnice izložili smo knjige koje su zanimljivim porukama ponuđene čitatelju u knjizi „Mala pariška knjižara“ autorica Nine George koja je ocijenjena kao prava književna senzacija. Roman je to o čudotvornoj moći knjiga. Čudotvornoj i ljekovitoj moći koji svakodnevno mogu spoznati i osjetiti milijuni čitatelja širom svijeta!