Kamišibaj kazalište u Knjižnici

kamiši1

U utorak 12. lipnja u 17.00 sati na Dječjem odjelu  Knjižnice djeca dugoreškog Dječjeg vrtića Područni odjel MASLAČAK skupina LEPTIRIĆI  sa odgajateljicama  Vesnom Brezović i Adrianom Matija kroz kamišibaj ispričat će priču o posjeti  imanju Kontesa u Draganiću. Priča o njihovom izletu biti će predstavljena pod naslovom “Naša bajka u 13 i nešto više slika”.

Kamišibaj nam stiže iz Japana gdje kami znači papir, a šibaj gledališete (drama), a predstavlja specifičnu vještinu pripovijedanja i kazivanja priča uz prikaz ilustracija u malom drvenom okviru, odnosno kutiji obično lijepo ukrašenoj.

U susjednoj Sloveniji njeguje se ova vještina pripovijedanja i slikanja, postoje udruge,  organiziraju se natjecanja, festivali, seminari,  čak i međunarodni simpoziji. Tako je i ova kutija poklon knjižnice “Miran Jarc” iz Črnomlja našoj dugoreškoj knjižnici  našla put do vrtićke djece, njihovih teta i predstave.

U Hrvatskoj po dostupinim informacijama prvi put kamišibaj kao umjetnički izričaj koristili su riječki lutkari u listopadu prošle godine prikazavši priču “Četiri godišnja doba” autora Pika Vončine. Kako se čini Duga Resa će biti druga u Hrvatskoj u prikazivanju ove zanimljive vještine pripovijedanja i slikanja. Priču su osmislila i oslikala djeca sa svojom tetama Vesnom i Matijom pa je cijelo ovo događanje time i zanimljivije.

O povijesti kamišibaja, o nastanku ovog kazališta u Japanu početkom prošlog stoljeća stoji još jedna zanimljiva priča koju ćete moći čuti i … okusiti. Pozvani ste, dođite!