Jezik naš materinski i pismo!

Već dva desetljeća 21. veljače svijet obilježava Međunarodni dan materinskog jezika. To je prvi jezik koji se nauči u obitelji, a stručnjaci tvrde da je znanje materinskog jezika vrlo važno za formiranje mišljenja i učenje drugih jezika. Jezik je važan faktor i u osjećaju pripadnosti svom narodu.
Hrvatski jezik stoljećima je bio potisnut i mijenjan, a Hrvati su ga morali spašavati na različite načine. U intervjuu objavljenom u „Jutarnjem listu“ 22. veljače 2021. g. prof. Nives Opačić, jedan od najvećih autoriteta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, između ostalog, osvrnula se na jezik mladih i političara: „Mladi hrvatskom jeziku ne pridaju gotovo nikakvu važnost. Kod njih prevladavaju mediji koji uopće ne trebaju hrvatski jezik… Njihov pisani i govoreni izričaj postao je hibridan. A to da učenici brže i bolje napreduju u stranim jezicima nego u hrvatskom, treba opet pripisati njihovoj svijesti da će npr. od engleskoga, imati više konkretne koristi nego od hrvatskoga“.
O jeziku političara kaže: „Zašto bi njihov javni govor bio drukčiji od njihova privatnoga govora? Oni uopće ne znaju da postoji standardni jezik kojim bi se trebali služiti u javnoj upotrebi.“
Dan poslije, 22. veljače, obilježava se „Dan hrvatske glagoljice i glagoljaštva“ kao posveta hrvatskom jeziku i pismenosti u znak (pod)sjećanja na 1483. godinu kada je na glagoljici tiskana prva hrvatska knjiga „Misal po zakonu rimskog dvora“. Inače, „Misal po zakonu rimskog dvora“ tiskan je samo 28 godina nakon Gutenbergove Biblije.
Hrvatska glagoljica povijesno je hrvatsko pismo, jedan od nezaobilaznih simbola nacionalnog identiteta po kojem smo i danas prepoznatljivi i jedinstveni u Europi i svijetu.
Iz godine u godinu, od vrtića, škola, knjižnica raznim manifestacijama i radionicama promiče se i uči glagoljično pismo. Tako su i učenici osnovne škole „Vladimir Nazor“ sa svojim profesoricom Nikom Komar održali radionicu gdje su u tehnici kolaža pokazali svoje znanje i umijeće pisanja glagoljice, a Leni Milčić, učenik 5. c razreda, na glagoljici i latinici napisao je pjesmu posvećenu proljeću.