Film “Kraljevska afera” u Demokratskom rasadniku

Povodom Fimskog EU tjedna u petak 13. svibnja u 19 sati u Demokratskom rasadniku prikazat će se poznati danski film “Kraljevska afera”.

To je nastavak suradnje Gradske knjižnice i čitaonice Duga Resa i Kinokluba Karlovac.

Film “Kraljevska afera” je priča o zanimljivom dijelu danske povijesti i jednoj vrućoj intrigantnoj ljubavnoj aferi, onoj između supruge poludjelog danskog kralja Christiana VII. te dvorskog liječnika. “Kraljevska afera” je na Berlinaleu 2012. dobila nagradu za najboljeg glumca (Mikkel Boe Følsgaard) te scenarij.

Riječ je o istinitoj priči o običnom čovjeku koji je osvojio kraljičino srce i započeo revoluciju. Intrigantna priča o ljubavnom trokutu između poludjelog danskog kralja Christiana VII., kraljevskog liječnika Struenseeja, prosvjetitelja i idealista te mlade, ali snažne kraljice Caroline Mathilde. Iznimna priča o hrabrom idealistu koji se bori za slobodu, no i priča o strastvenoj i zabranjenoj romansi koja je promijenila cijelu naciju.

”Kraljevska afera’ temelji se na dramatičnom događaju iz danske povijest, koji se dogodio potkraj 18. stoljeća. U Danskoj se pak o tome uči o školi, napisano je 15-ak knjiga, a na tu temu je rađena i opera i balet. Redatelj filma je Nikolaj Arcel.

Naravno, svi ste pozvani!!!