Dugorešanke Jelena i Mateja predstavljaju svoju slikovnicu

U petak 19. lipnja u 10 sati u Gradskoj knjižnici i čitaonici Duga Resa na Dječjem odjelu Dugorešanke Jelena Shaughnessy (autorica teksta) i Mateja Boljar (ilustratorica) predstaviti će slikovnicu “Ksen i Šumska priča”.

Slikovnica je namijenjena djeci predškolske dobi gdje se jednostavnim i razumljivim tekstom te pitkom rimom prenose djeci informacije o šumskim biljkama i životinjama. Opis pojedine biljke i životinje dat je u formi pjesme-zagonetke, a ilustracije skladnih boja dopunjuju svaku pjesmu i na jasan način nude odgovor na “zagonetku”. Na svim ilustracijama pojavljuje se pas Ksen koji kroz interakciju s biljkama i životinjama približava djeci prirodu.
Rima i ritam pjesma-zagonetki imaju mnemotehničku funkciju (povezivanje riječi i slike) u učenju novih riječi, usmjeravanju pažnje, razvoju opažanja, pamćenja, mišljenja i logičkog zaključivanja, što posebno dolazi do izražaja kod djece mlađe dobi. Nakon nekoliko čitanja djeci se pruža mogućnost nadopunjavanja izostavljenih riječi iz pjesme jer se rima lako pamti.
Autorica i ilustratorica ovom slikovnicom žele potaknuti djecu na češći boravak u prirodi, na učenje o svijetu koji nas okružuje, te na brigu o krhkom, a tako bogatom prirodnom okolišu.
Nakon predstavljanja slikovnice djeca će imati radionicu na temu crteža šume u koji će biti ukomponirana zagonetka primjerice jagoda, leptir…