“Blackout” poezija uz Svjetski dan poezije

Iako se Dan poezije slavio još od 1505. godine i to u mjesecu listopadu na dan rođenja velikog rimskog pjesnika Vergilija, UNESCO je 21. ožujka 1990. g. taj dan službeno proglasio Svjetskim danom poezije.
Svjetski dan poezije 21. ožujka ujedno je i prvi dan proljeća i rođendan hrvatskog pjesnika Ivana Gorana Kovačića. Na njegov spomen od 1964. godine u rodnom Lukovdolu obilježava se Goranovo proljeće na kojem mladi, talentirani pjesnici pokazuju svoje umijeće.
Ove godine uoči Dana svjetske poezije u petak 19. ožujka na Dječjem odjelu održati će se radionica “blackout” poezije, koja je zanimljiv spoj kolaža, likovnosti i pjesništva. U biti autori, sudionici radionice “recikliraju” riječi i cijele stihove ili rečenice iz već postojećih, često potpuno nepjesnički tekstova kako bi se stvorila nova neovisna misaona cjelina. Od cijelog teksta ostane tek rečenica, stih, a ostatak teksta, (nepotrebne riječi) zacrnjuje se markerom.
Radionica će se održati u skladu s propisanim epidemiološkim mjerama, a sudionici su učenici Osnovne škole “Vladimir Nazor”.