Baš je bilo za svakog ponešto!

MJESEC HRVATSKE KNJIGE

Još jedan Mjesec hrvatske knjige je iza nas . U tom vremenu i još jedan Interliber. Izvještavano je i rečeno „rijeke ljudi došli su na ovaj sajam knjiga. „

U  našoj dugoreškoj Knjižnici tijekom Mjeseca hrvatske knjige već uobičajeno bilo je živo i posjećeno. Ponajprije prvašići matičnih i područnih škola organizirano su došli u Knjižnicu,  dobili člansku iskaznicu, upoznali se s poviješću i radom Knjižnice. Naravno i neizostavne mandarine. Umirovljenici, nezaposleni imali su priliku besplatno dobiti iskaznicu.

Zatim drugi, treći i četvrti razredi, književni susreti sa spisateljicom Snježanom Babić Višnjić, koja je svojim povijesnim dječjim romanima praktično otvorila Mjesec hrvatske knjige, pa dječja pjesnikinja  Sanja Andabaka na čijem su susretu i djeca  čitala svoje pjesme, uživljeno, dobro, zrelo, nadahnuto.

Susret šestih razreda s dječjom književnicom Melitom Rundek i priča o njenoj gotovo kultnoj knjizi „Psima ulaz zabranjen.“  Kako je Melita  na susretu rekla negdje me predstavljaju ovo je „psima ulaz zabranjen“.

Kviz o poznavanju povijesti našeg najstarijeg pisma glagoljice  i radionice  s temom  izrade slova u tom pismu . Andreja Radojčić,  voditeljica radionica imala je samo riječi pohvale za četvrtaše i njihovu ozbiljnost.

Osmaši sa svojim nastavnikom hrvatskoga slušali su o povijesti  knjižničarstva s naglaskom na povijest nastanka kataloga i UDK (univerzalne decimalne klasifikacija), a za gimnazijalce i građane upriličen je susret s našom poznatom jezikoslovkom Nives Opačić.

Naravno tu su još sve popunjenije subotnje radionice engleskog jezika, susret knjigoljubaca, čitateljski klub i neposredno nakon petnaestog storyteling iliti hrvatski pričam ti priču, ovoga puta za odrasle,  pripovjedačica, gošća iz Karlovca Biserke Schmuk.

Knjižnica je još jednom živjela Mjesec hrvatske knjige, samo uvijek je nekako šteta, pa i propust što cijelo ovo vrijeme velik dio događanja je ipak izvan prostora Knjižnice (Demokratki rasadnik i Gradska vijećnica.)

Ipak, dobro je uvijek i iznova dolaziti u prostor Knjižnice!!!